Program

Program di bawah Persijilan Kemahiran Malaysia yang ditawarkan di Pusat Latihan Kemahiran E-Access adalah seperti berikut:-

Bidang Kejuruteraan Elektrik
ELEKTRIK6
SEPENUH MASA

 • Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik Satu Fasa -Tahap 2 (12 bulan)
 • Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik Tiga Fasa -Tahap 3 (12 bulan)
 • Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik Votan Rendah -Tahap 4 (15 bulan)

GOLONGAN PEKERJA

 • Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik Satu Fasa -Tahap 2 (18 bulan)
 • Pemasangan dan Penyelenggaraan Elektrik Tiga Fasa -Tahap 3 (18 bulan)
Bidang Kejuruteraan Automotif
 DSC_0461 SEPENUH MASA

 • Sijil (SKM) Automotif -Tahap 2 (12 bulan)
 • Sijil (SKM) Automotif -Tahap 3 (12 bulan)
 • Diploma (DKM) Eksekutif Automotif -Tahap 4 (15 bulan)

GOLONGAN PEKERJA

 • Sijil (SKM) Automotif -Tahap 2 (18 bulan)
 • Sijil (SKM) Automotif -Tahap 3 (18 bulan)
 • Diploma (DKM) Eksekutif Automotif -Tahap 4 (21 bulan)
Bidang Kimpalan Arka Logam Berperisai
 welder SEPENUH MASA

 • Proses Kimpalan Arka Kepingan Logam – Tahap 3 (18 bulan)

GOLONGAN PEKERJA

 • Proses Kimpalan Arka Kepingan Logam – Tahap 3 (24 bulan)
Bidang Sistem Maklumat
 
 • Sijil Pembantu Tadbir Sistem Maklumat -Tahap 2 (6 bulan)
 • Sijil Penyelia Tadbir Sistem Maklumat -Tahap 3 (12 bulan)
 • Diploma Eksekutif Pendabiran Sistem Maklumat -Tahap 4 (15 bulan)

GOLONGAN PEKERJA

 

 • Sijil Pembantu Tadbir Sistem Maklumat -Tahap 2 (9 bulan)
 Program-Program lain
 • Pegawai Latihan Vokasional (VTO) – Tahap 3 (12 bulan termasuk OJT)
 • Program-program dibawah  tajaan – tertakluk pada terma dan syarat.
 • Pembiayaan Program di bawah PTPK

logo ptpk

Semua program Persijilan Kemahiran Malaysia yang ditawarkan adalah layak untuk pinjaman di bawah Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) samaada untuk program sepenuh masa bagi lepasan sekolah atau program separuh masa di bawah Skim Pinjaman Pekerja. Walaubagaimanapun, jumlah kuota dan kelulusan permohonan bergantung kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak PTPK yang akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Pelatih dikehendaki mengemukakan dokumen-dokumen sokongan yang lengkap bagi tujuan permohonan pinjaman tersebut. Dokumen yang tidak lengkap akan ditolak.

Senarai dokumen untuk permohonan pinjaman PTPK (program sepenuh masa)

 • 3 salinan Kad Pengenalan Pelatih*
 • 2 salinan Sijil Lahir Pelatih
 • 2 salinan Sijil berhenti sekolah pelatih
 • 2 salinan Sijil PMR/SPM (jika ada)
 • 2 salinan Bil Utiliti (Bil Elektrik/Bil air/Bil telefon)
 • 2 salinan cetakan Saving Account Information Inquiry bagi akaun CIMB (konvensional)
 • 1 salinan kad pengenalan Ibu/Bapa/Penjaga*
 • 1 salinan kad pengenalan penjamin*
 • 1 salinan slip gaji terkini (bagi ibu/bapa/penjamin)

*Nota: Semua salinan kad pengenalan hendaklah diperbesarkan 125% dari saiz asal.

Sila hubungi kami untuk keterangan lebih lanjut tentang program yang ditawarkan, tarikh pengambilan pelajar dan proses permohonan pinjaman PTPK.

[Download] Borang Kemasukan Pelajar

Advertisements

173 thoughts on “Program

 1. salam.

  Jika saya mengambil Sijil Juruteknik Kanan Kenderaan Motor sehingga Tahap 3.
  apa bidang yang saya boleh ceburi dan bagaimana dengan peluang pekerjaan?

  1. Awk boleh bekerja sbg juruteknik pendawaian elektrik samaada kerja sendiri atau bekerja dgn kontraktor; atau sbg juruteknik penyelenggaraan di hotel,shopping complex, bdn kerajaan, kilang dsb; atau juruteknik kanan di bahagian production di kilang elektronik.

  1. awk nk sambung tahap 3 pn boleh cuma tambah setahun blajar lagi… kami sediakan pinjaman PTPK sekali sepanjangv setahun pengajian. bermakna awk ada elaun sara diri..@pun awak nk terus amek VTO pn boleh sma juga tempoh kurang setahun (3 bualn teori) belajar setiap hari mgu shja (6 blan praktikal) ikut waktu pusat pengajian yg awak ikuti. sebab syarat masuk VTO awak ada sekurang2nya SKM tahap 2.. tapi tiada bantuan pinjaman..bayaran boleh dilakukan secara ansuran..

 2. Hi….
  Saya perlu maklumat terkini berkaitan kursus elektrik tahap 3..adakah kursus tersebut benar2 ada ditawarkan di tempat anda dan mendapat pengikirafan dr JPK..jika ada, bila akan bermula…sila hantarkan email pada saya berkenaan maklumat kursus tersebut. Terima kasih.

  Syed muhammad

  1. elektrik tahap 3 akan bermula seawal bulan 10, pendaftaran secara online dan pos , atau boleh datang terus ke pusat latihan untuk makluman berkenaan modul, pembayaran yuran serta pinjaman. pendafataran yang lengkap dengan salinan dokumen seperti salinan ic pemohon / ic ibu dan bapa/ surat beranak/ sijil berhenti sekolah dan SKM / salinan salinan bil air dan elektrik / slip gaji ibu atau bapa dan salinan inquiry information bank CIMB konvensional.

 3. assalamulaikum,,name saya norman nordin, saya nak masuk Bidang Kejuruteraan Automotif macam mane aa ??

 4. salam..saya ingin mengambil vto..?jika saya pergi praktikal selama 6 blan,adakah saya akan mendapat gaji di pusat pengajian yg saya ikuti..??jika saya ingin mengambil VTO di e-aceess,apakah langkah2 nyer..??

  1. salam hairul, untuk pengambilan VTO, awak boleh berdaftar dahulu..dan gaji semasa praktikal bergantung pada syarikat atau institusi yang awak jalani praktikal.. untuk praktikal di eaccess awak boleh hantar resume atau surat untuk menjalani praktikal ke alamat Pusat Latihan Kemahiran E-Access atau fakskan..

 5. salam,saya ingin bertanya..??berapakah gaji seorang pegawai penilai (AUTOMOTIF)yg mengajar untuk skm tahap 1& 2..???sekian terima kasih.

 6. saya baru habis belajar di eaccess…dalam bidang automotif…tak kan tak ada tawaran kerja untuk ambil saya berkerja..??seperti kawan2 saya yg dapat kerja di senai airport…
  ?

 7. asalamualaikum ..nama saya muhammad sabre..saya berminat untuk mngikuti bidang kimpalan arka berperisai..saya nak tahu berapakh yuran yg perlu di byr untuk mngikuti kursus ini..?

  1. waalaikumussalam sabre.. Pusat Latihan Kemahiran E-Access sekarang sedang dalam program membantu mereka yang ingin belajar kemahiran kepada anak-anak yang terdiri dari keluarga yang berpendapatan rendah dan ibu-ibu tunggal. Pendaftaran PERCUMA terbuka kepada semua yang berminat.

  1. kami ambil pelatih tanpa tengok jantina …kalau berminat kami alu-alukan..boleh berdaftar untuk intake akan datang (2013) …di pusat latihan ni…kimpalan pn ade perempuan, elektrik pn ade pelatih perempuan..cuma automotif je belum ada.. tapi kalau betul2 berminat xsalah untuk ambil…kursus automotif sangat berguna bagi perempuan juga..lebih22 lagi sebagai pengguna kenderaan bermotor…

 8. salam….saya dah trima surat tawaran drp pusat e-access ni,,tpy surat tawaran 2 suruh saya daftar pada 21-01-2013..tp sy x dpt hadir krana mmpunyai masalah yang x dapat dielakkan,, bagaimana eh,,,boleh kah saya hadirkan diri @ tidak…

  1. wasalam fadilah, di Pusat latihan Kemahhiran E-Access ni untuk kursus eksekutif sistem maklumat kita buka dari SKM2, SKM3 hingga DKM4…pinjaman dibuat sekali dari SKM2 – DKM4. oleh kerana awak sudahpun memiliki sistem maklumat SKM2 maka awak bole terus sambung untuk SKM3 hingga DKM4 tetapi tiada pinjaman dari PTPK. awak masih boleh berdaftar dengan membuat pembayaran tunai secara ansuran..
   sebarang maklumat yang lebih jelas boleh terus berhubung dengan pegawai kami di talian 0167101066 @ terus singgah ke pejabat kami di kulaijaya.

   1. saya nak sambung dipolma kt e access bole ke..nak sambung dipolma kemahiran malaysia dalam bidang automotf…bole ke sebab syaya da ada skm 3

   2. sya daa mohon online pengambilan april ..kalau dapat bagus lr…tp sijil skm 3 saya bulm dapat lg masih kat ikbn miri sarawak….bulan 10 baru sya dapat masa knvoksyen ….skrg ni saya pratikal di rosmerah johor…sapai bulan 3 je..pas hbis prtikal terus sambung kt e access..kalau sya diterima masuk kt cna

 9. Tuan dan puan-puan. Saya sekarang ini ada kelayakan level 1 dan 2 skm automotif.sekarang saya sedang mnejalani kelayakkan level 3 juruteknik kenderaan moto di SARAWAK. pada bulan JUN ni nanti saya kelayakan level 3 dan kovksyen di SARAWAK..saya hendak memohon terlebih dahulu kt E ACCESS .sebab saya hendak mengambil level 4 DKM . jika ada pengambilan pada bulan july ini nanti..kerja sama dari tuan dan puan amat saya hormati.sekian terima kasih..

 10. Terima kasih pusat e-acces..anda boleh call kat nomber handphone saya.019-8364116.kerana saya ada bnyak nak tanya tentang kemasukan e-acces ni…sebab sya trus hendak ambil VTO kat e-access termasuk DKM level 4 automotif…saya sudah membuat pemohonan secara online kat e-access ini….tetap klau ada.saya hendak masuk bulan july ni.sebab tunggu saya ambis level 3 kat SARAWAK….itu pun kalau ada pengambilan pada bulan july ini tuan/puan…

 11. Salam 1 M’sia..
  Saya,Zizan 32 dr Phg..Dah lama saya nk buat SKM Sistem Maklumat..Masalah saya adalah umur yg dh terlewat dan tiada penjamin kerana ayah seorang nelayan..Hrp dpt bg respon segera..
  Terima kasih.

 12. salam…saya ingin tahu adakah E-access di utara??? kerana saya ingin menyambung level di bidang automotif,untuk makluman saya seorang penjawat awam boleh ke????

 13. salam ,saya nak tanya,saya dah ada sijil sistem maklumat tahap 2 dan 3 sekarang saya nak ambil tahap 4,plus dengan vto,boleh tak,untuk makluman saya pernah ambil kurus vto d ciast,tapi saya gagal untuk meneruskan pengajian,boleh tak saya ambil vto lagi..

  1. boleh tiada masalah zilah boleh terus datang register tp zilah kami tidak mempetuntukkan pinjaman untuk tahap 4 dan vto namun zilah masih boleh belajar dengan membayar secara ansuran. kelas tahap 4 akan start pada 2 hb 9 2013 manakalan vto dah boleh start pada 18hb 8 2013. zilah boleh datang daftar dan mendapatkan makluman lanjut berkenaan kursus-kursus yang zilah nak amek..sebelum @ pada 18 hb ogos 2013.. boleh buat temujanji sms/call 0167101066

  2. boleh tiada masalah zilah boleh terus datang register tp zilah kami tidak mempetuntukkan pinjaman untuk tahap 4 dan vto namun zilah masih boleh belajar dengan membayar secara ansuran. kelas tahap 4 akan start pada 2 hb 9 2013 manakalan vto dah boleh start pada 18hb 8 2013. zilah boleh datang daftar dan mendapatkan makluman lanjut berkenaan kursus-kursus yang zilah nak amek..sebelum @ pada 18 hb ogos 2013.. boleh buat temujanji sms/call 0167101066

 14. Salam, bila pengambilan terbaru untuk program VTO? Berapa kosnya? saya cuba mendaftar secara online tapi dalam borang online tak de menu untuk kursus VTO

   1. wat mse skrg cye masih bekerja…
    adakah vto tu sepenuh masa atau bagaimana??
    boleh bg penjelasan mengenai sijil vto??ianya bagaimana??
    yuran nye bagaimana??

   1. Kalau sijil level tu kene ada ape qualification ke ataupun lepas spm dh boleh belajar? bleh x send information kepada e-mail saya tentang course dgn fees?

 15. Saya bekerja dalam sektor electrical engineering ,nak tanya boleh ke saya belajar di e-access dalam bahagian electrical tahap 1, 2, dan 3 tanpa ada kelulusan spm? Bermula dari 0..sila balas

  1. hi kavin,
   program vto adalah program dimana ia melatih indivu itu menjadi pengajar dalam bidang kemahiran. individu tersebut haruslah mempunyai sijil SKm tahap 2 sekurang-kurangnya… program VTO ini adalah tahap 3(sijil). manakala program sistem maklumat adah program SKM yang menjurus kepada bidang pengurusan dan pentadbiran.. program ini adalah tahap 4(diploma). tempoh pengajian juga adalah tidak sama antara dua program ini.

 16. Saya ada sijil skm beautician level 1 & 2. Dan sijil induksi pp-ppt & ppd-ppb. Bolehkah sy apply kursus vto atau d mna2 pusat lain tapi saya tiada spm. Mohon balas..

 17. Saya ada sijil skm beautician level 1 & 2. Dan sijil induksi pp-ppt & ppd-ppb. Bolehkah sy apply kursus vto atau d mna2 pusat lain tapi saya tiada spm. Mohon balas.. ini no saya 0195315677

 18. Hi saya adalah golongan bekerja sedang mencari tempat latihan kemahiran sijil kimpalan tahap 2.. saya sudah memiliki sijil tahap 1 tetapi dr singapore. Adakah ia di terima?

 19. Nak Tanya Sikit Admin Saya Tiada Sijil Tahap 1 Tetapi Saya Memang Berminat Sangat Dalam Automotif Macam Mane Ya? Ini Nombor Saya 0177550826

 20. salam.. kursus yg ditawarkan ada had umur x? sy dh berumur 35thn n ada sijil skm tahap 1 pada thn 1996. masih valid lagi ke sijil tu? sy nk maklumat lanjut tentang Diploma (DKM) Eksekutif Automotif -Tahap 4 (21 bulan) kursus separuh masa

   1. buat masa ni sy bertugas sebagai pemeriksa kereta motor di jpj dan bidang sy mmg melibatkan kenderaan ringan dan berat dlm bidang penguatkuasaan spt pengukuran dan pembacaan plan kenderaan, penguatkuasaan construction and use utk segala jenis kenderaan yg didaftarkan. sy telah bertugas selama 14thn dan berniat utk memohon kenaikkan pangkat ke gred pembantu jurutera tapi memerlukan diploma dlm bidang automotif. bagaimana utk mendaftar secara online?

 21. hallo..saye nk bertanya pasal kos VTO saye bekas student poli mempunyai diploma elektrik tulen dan saye tidak memiliki sebarang sijil kemahiran…adakah layak saye memohon dan bagaimana…0196922376

 22. Saya nk ambik skm tahap 3 TP-300-3
  Adakah
  kemudahan asrama dan pinjaman
  Disediakan… bulan febuary tahun fpan bru habis tahap 2..

 23. Slm, saya nisha… Saya berumur 17thn pada tahun 2015. Tapi saya cuma ada sijil upsr. Boleh saya ambil bidang sistem maklumat?

  Dan ini nombor saya +601111666063/ +60165156963

 24. Salam , Saya Mohd Ikmal Hakim . Saya Berumur 16 Tahun Pada Tahun 2015 . Saya Mempunyai Sijil PT3 . Boleh Saya Nak Memasuki Bidang Sistem Maklumat ?
  Ini Nombor Saya 0197425210/0197959394 .

 25. Salam,dekat kolej ni kimpalan mcm mana yg diajar,ada welding 6g,6gr,ada pakai mesin SMAW,MIG,TIG,dan lain2.ada berlajar lukisan kejuruteraan x?

 26. Saya nk tnya blh…klau sye nk smbng belajar kimpalan arkar logam Tahan 2…blh tak…saya de Tahan 1 je….

  1. Nma sya.. faizzuan…sya nk smbng belajar…nk ambik kimpalan logam Tahap 2…faiz de Tahap 1 je…faiz bekas belajar SKM…Faiz ambik BM je dlm SMP…blh ke…

   1. Salam kemahiran,

    Faizzuan, saya terima komen anda dilaman blog EAIC kami..
    Bileh saya tahu awk ambil skm tahap 1 dimana dan bila.. Sebab kami nak tawarkan untuk skm 3..
    boleh call no 0167101066 atau daftar online utk kami maklumkan detail program yang kami tawarkan..

 27. Saya mempunyai sijil skm tahap 2/3 melalui program pertauliahan terdahulu (PPT) dan juga mempunyai sijil pendawaian dan pengujian 1 fasa (PW2). Bolehkah saya memohon untuk menyambung pelajaran ke bidang kejuruteraan elektrik iaitu DKM tahap 4. Adakah saya telah menepati syarat2 tersebut. Terima kasih.
  Tel no : 017-6179279 (Firdaus)

 28. Salam ,saya Muhammad Nur hilmi ,saya ingin sambung diploma kejuruteraan elektrik ,n sijil vto ,saya sudah memiliki skm level 3,boleh ke saya sambung ,Dan berapa lama masa untuk saya smbung serta kos pembelajaran,
  Ni no fone saya,0174822250

 29. salam…. saya lulusan skm 1 dan 2 dalam pengurusan pejabat serta mempunyai sijil vto. boleh kah saya terus ambil kursus penyelia pengurusan pejabat SKM 3 DAN Esekutif sistem maklumat Tahap 4 di institut ini. sekiranya boleh hubungi saya 014-8708732.

 30. Saya ada portfolio vto automotif level 3 berdasarkan modul terkini jpk untuk dijual lengkap dengan 15 tajuk.tel0135989778

 31. Salam. Saya shafiq. Saya bersekolah sehingga tingkatan 3 sahaja. Mempunyai pmr. Kemudian sambung di giatmara dalam kursus teknologi automotif selama setahun. Sijil profesional mara. Kalau ikut skm level 2 tak silap saya. Boleh tak kalau saya nak sambung level 3 terus? Atau kena ambil dari skm 1 balik?

 32. Saya nak ambil vto bagi bidang semburan cat automotif.dimana saya boleh ambil di sarawak.jika terdapat pengajian di sarawak.ataupun sambung pada peringkat diploma dalam bidang semburan cat.

   1. saya lepasan spmv di smv kulim..saya nak sambung program kimpalan..boleh bagitahu detail yuran dan tarikh intake..kalau encik x keberatan boleh hubungi saya di 0103841813

 33. Askum..saya nak bertanya.anak saya br lepas PT3 dan akan memasuki Tingkatan 4 pada 2016 x lama lg.saya nak bertanya boleh kah mendaftar dalam bidang outomotif?Bagaimana?

 34. Salam , saya ain . Umur sya 17 tahun . Sya nk tanya bidang apa yg boleh sya masuk ye ? Sya cuma ada sijil PT3 . Ni no sya 0102570422 (ws)

 35. Assalamualaikum, saya nak masukkan adik saya tetapi saya adik saya mengalami kecederaan kekal pada tangan sebelah kanan, skrg berumur 17 tahun. Adakah adik saya layak untuk kursus dalam bidang sistem maklumat? Terima kasih

 36. Saya nak ambil bidang kimpalan arka berperisai tahap 3(18 bulan) sepenuh masa, SKM 1,SKM 2 saya sudah ada.macam mana nak daftar sini

 37. Hi, Saya Puan Anita daripada Institut Akauntan KTC, ingin mencari lepasan graduan VTO dari institut latihan anda untuk menjadi tenaga pengajar di institut latihan kami. Bolehkah kami dapatkan sebarang info.

 38. Hai selamat sejahtera…saya nak tanya..kalau tidak ada Sijil Pelajaran Malaysia boleh kah dapat sambung belajar di sini????

 39. salam, saya ada sijil teknologi automotif skm tahap 1 dan tahap 2.. boleh ke saya nak sambung untuk tahap 3 dan dkt kolej ini ada sampai skm tahap 4 ke?

  Bila kemasukkan untuk teknologi automotif tahap 3.. boleh hubungi saya 01114881023 @ 0199283982.

 40. Aslm… Sy skrg tgh bljar sistem maklumat thp 3…bln ogos thun 2019 sy hbis bljr… Jd sy nak smbung thp 4 bleh kee tnpa spm kt kolej ni..? Klau ada apa2 info… Bleh pm no 0102447715

 41. Selamat pagi jika saya ingin melanjutkan pengajian tahap 4 dlm bidan eksekutif sistem maklumat sahaja blh ke? Sebab saya memiliki skm tahap 2 dan 3 dlm bidang sistem maklumat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s